Assalamualaikum dears,
Semalam buat puding trifle untuk orang tersayang~ Muehehe...siapekah???
Memang mencabar membuat puding ni di hostel sbb guna rice cooker utk masak lapisan kastad. Dh la bab kastad ni, mmg I selalu fail..(selalu x jadi la...) Kadang-kadang keras sngt, kadang-kadang lapisan kastad x melekat dgn jeli dan kek (bila kita potong puding, terus kastad bergolek jatuh ke tepi..hihi). Malam tadi kastad cair la pulak!!
Ottokey??
Ini lapisan pertama, Swiss Roll Cake (perisa ape pun x kisah, kut suka la..) Lapisan ni kite siram dengan air buahan koktel ataupon sapu dengan jem. Tujuannya supaya lapisan kastad nanti akan melekat dengan lapisan kek ni.
Ok..ni lapisan kedua (lapisan kastad). Mula-mula kacau kastad ni, kastad berketul-ketul la pulak..Mase tu dh cuak. sebab mmg dh tahu tak jadi ni. Lepas tu I tapis semua kastad yang berketul-ketul tu dan amik bahagian susu je. I suruh Nani kacau lagi 3 sudu besar kastad dalam air masak biasa. Hahaha...baru x berketul! Baru I tahu, sebab ape ketul-ketul masa awal-awal tadi. Okey, lepas ni dh buat dah kacau kastad guna air panas. Satu lagi, jangan tambah kastad direct dalam adunan susu yang panas tu yer, nanti konfem berketul-ketul. Kalau rasa kastad x cukup, u ols kacau dalam air sejuk then baru masuk dalam susu panas tu. Baru la lawa~
Lepas tu untuk lapisan ketiga (lapisan buah-buahan dan jelly), campak je la buahan ape yg u ols nk letak. Jangan letak durian sudah la... teeeet!
Yang ni rupa dia bila dh siap letak jelly kristal.
Ha..macam ni la rupa dia dari tepi. Kan nampak 3 layers tu. Sebab tu la panggil puding trifle! Lepas tu tunggu sejuk sikit, baru la leh makan. Nak letak dalam peti, lagi best!
Kawan-kawan makan cakap sedap. So, lega la hati walaupun I sendiri x puas hati sebenarnya. Sebab lapisan kastad cair sangat. Jadi bila potong tu, terus melepek jatuh, kali ni x bergolek ok mcm kes lepas~ Tapi, xpe laaa... next tyme I try lagi!
As I made this desert with lots of love, I hope you all love me too!!!
Thanks for reading!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Please leave ur comments wisely =)